Знаете ли защо ?

CarAssist.bg

Случвало ли Ви се е да се чудите защо капачките за гориво не са от една и съща страна при всяка марка автомобили. Изглежда това е заинтригувало не само нас, а и американското издание „AllstateBlog”. Те се заеха със задачата да направят проучване, с което да отговорят на този въпрос. Те са се свързали с голяма част от производителите по света, за да потърсят отговора, но какво откриват?

Когато караме колата на някой роднина или приятел, или сме си взели ново возило, и стигнем до момента, в който трябва да заредим, започваме да се чудим. Сега капачката за горивото от ляво ли е, или е от дясно? Лесно може да откриете отговора на този въпрос. В последните години производителите поставят малка стрелкичка върху прибора за нивото на горивото. Ако такава липсва, може да се ориентирате по това от коя страна е нарисуван маркуча за гориво на колонката на същия този прибор. Той няма да Ви излъже и ще Ви покаже от коя страна трябва да спрете, за да си сипете гориво. Защо обаче производителите не решат да правят капачките от една и съща страна?

Причините за това обаче са няколко. Една от тях е, че всеки автомобил си има собствена и уникална архитектура, което налага поставянето на тръбата за резервоара от ляво или от дясно. При новите модели позицията на резервоара зависи все повече от изискванията за сигурност.

В днешно време нормите за производство предвиждат тръбопроводът да бъде поставен в най-широката част от колата. Друго изискване е да е далеч от зоните, които могат да бъдат смачкани при евентуална катастрофа, а също и на сигурно разстояние от нагорещените тръби на изпускателната система и електрическите кабели.

И накрая, може би най-забавният фактор. Ако всички капачки бяха от една и съща страна, то половината колонки по бензиностанциите щяха да бъдат неизползваеми. Това от своя страна ще доведе до доста по-големи опашки.