По-бърза ли е колата с премиум гориво ?

CarAssist.bg

Всеки шофьор знае, че премиум горивата в различните бензиностанции винаги се отличават с по-високата си цена. За сметка на това обаче те трябва и да дават повече на Вашия автомобил. Но дали това наистина е така?

Премиум бензинът например се отличава с по-високо октаново число (100 – б.р.). Производителите обещават по-тиха работа на двигателя, по-ниски емисии, по-малко износване и също така намалянето на разхода.

Ние от Carassist обаче открихме проучване, което е направено от германската асоциация на автомобилните клубове – „ADAC”. Тя е направила нужните измервания и са стигнали до заключението, че в повечете случаи тези горива са прехвалени. В някои държави в Европа бе спряна продажбата на бензин с 95 октана. Шофьорите свикнаха да плащат повече, сипвайки си от 98-октановия, но разлика между двата почти не се открива.

“ADAC” споделя още, че ако Вашият автомобил се нуждае от бензин с 98 октана, а Вие му сипвате 100-октанов, то това по никакъв начин не носи ползи на двигателя. Напротив, ползите са единствено за петролния производител. Проучванията на немската асоциация разкрива, че при тестовете не е открита нито разлика във въртящия момент, нито промяна в мощността.

Поредната интересна информация, която споделят от асоциацията “ADAC” е, че автомобилите, които се задвижват на бензин, не стават по-бързи с премиум горивата. Причина за това е, че още от завода те са настроени  за по-ниско октаново число. Добавките, които помагат за по-добрата работа на мотора пък се съдържат и в 95-октановия бензин по бензиностанциите.

Колкото до дизоловите модели – и там нещата не изглеждат така, както от бензиностанциите ги „изкарват”. Увеличението на мощността е между 1.6% и 4.5%, което при шофиране много трудно може да се усети. По-ниски вредни емисии също не се отчитат. Що се отнася до разхода – там виждаме сваляне на разхода между 1% и 5.6%, но ако съпоставим цените на обикновения дизел и на премиума, то разлика кой от двата използвате реално няма.

В заключението на своето проучванео, от „ADAC” информират, че е по-добре парите, които мислите да инвестирате в по-скъпо гориво, да използвате за нещо друго. Например за бира и пържоли.