Kак да удължим живота на спирачните дискове

CarAssist.bg

Екипът на CarAssist се старае да дава съвети на своите клиенти, с които да им помогне да поддържат колата си „във форма”. В следващите няколко реда ще поговорим за спирачните дискове, които са едни от частите в автомобила, които постоянно са подлагани на силно натоварване по време на движение. За това шофьорите често се питат какво могат да направят, за да удължат поне малко живота на спирачните дискове.

Какво влияе на спирачните дискове и техния „живот”?

Питали ли сте се защо едни дискове имат „живот” от 200 000 км, а други от 50-60 000? Като за начало е хубаво да знаем, че върху тази част от автомобила  влияят голям брой фактори. Едно от най-важните правила, които трябва да знаем е, че ако водачът обича агресивното каране, то спирачните дискове ще бъдат унищожавани с изключително бързо темпо.

Едно от основните правила за запазване живота на дисковете е да намалим максимално натискането на спирачката, било то с повод или без. Същото можем да кажем и за неправилната работа  с автомобила. Тук имаме предвид спирането в мокри зони, което води до термален шок, когато горещият детайл се докосне до студена вода.

Как да предпазим спирачните дискове?

Като за начало трябва да обърнем внимание на стила на шофиране. Ако дисковете се износват доста по-бързо от това, което очаквате, то значи нещо трябва да се промени. Можем да започнем с намалянето на рязкото спиране, което става с помощта на внимателното следене за това какво се случва на пътя докато сме зад волана. Хубаво е също така да изчакате дисковете да се охладят преди да паркирате колата. Това може да стане с изминаването на още километър или два преди да паркирате. В противен случай, оставяйки колата с горещи дискове, рискувате да се стигне до същия ефект, както когато спрете в мокра зона.

Допълнителна

Последните съвети, които можем да дадем са свързани с това да избягвате паркирането на неравни пространства. Така влияете лошо не само на дисковете, но и на ръчната спирачка. Нека не забравяме и редовната поддръжак. Важно е на всеки два или три месеца да проверяваме накладките и дисковете. Ако има нещо, което Ви се струва, че не е наред, тогава може да се обърнете към някои от нашите служители, за да намерим заедно решение на проблема. При нужда от помощ винаги може да ни намерите на телефон 0877 505 253.