Фолиране на автомобил-предимства пред боядисването

carassist.bg

Автомобилното фолио в последните години става все по-модерно и все по-често се използва от шофьорите у нас и по света. То може да бъде използвано по две предназначения – за разкрасяване на автомобила, или за предпазването му от надиране и леки удари.

Фолирането е дейност, която изисква сериозна подготовка, преди да бъде извършена. Освен че е задължително повърхността, на която ще се поставя фолиото, да бъде боядисана, тя трябва да е също така перфектно почистена и напълно обезмаслена. По този начин ще сте сигурни, че фолиото няма да се разлепи след време. Не забравяйте и за зоните на затваряне на вратите, както и за скритите места, които ще бъдат фолирани.

Ако предпочитате да предпазите колата си от хвръкнало камъче, което да надраска боята на предния капак, тогава най-доброто решение за Вас е фолирането само на тази част от автомобила. Ако предпочитате, може да фолирате целия автомобил, като има опция за всякакви цветове, триизмерно фолиране, матови и многоцветни фолиа.

Веднъж щом автомобилът бъде подготвен, е време да се започне с истинската работа. Първо се изрязва фолиото със специални машини и инструменти, след което се залепя с топъл пистолет. Някои шофьори опитват сами да фолират колата си в опит да спестят средства, но ние Ви препоръчваме да се доверите на специалисти, ако желаете качеството да бъде безкомпромисно.

Фолирането на колата има едно голямо предимство пред цялостното боядисване. При боядисването някои части трябва да се подготвят предварително, а други е задължително да се разглобят при работа. А това отнема време. При фолирането няма такива „спънки“ и това намалява както времето за работа, така и разходите.

Обикновено времето за фолиране е около 24 часа с цялостната подготовка. Накрая обаче резултатът е повече от впечатляващ. Трябва добре да проучите и да се консултирате със специалист, когато решите да фолирате автомобила си. На пазара има много видове фолиа, като тези с най-високо качество предпазват от слънце, студ и всякакви други атмосферни условия. Тези фолиа също така са устойчиви на надраскване и с без проблем ще предпазят боята от леко ПТП или удар от камъче.

Фолирането често се практикува при лизингови автомобили. Така може да бъдете сигурни, че при наложително сваляне на фолиото, боята ще бъде напълно непокътната и в перфектно състояние.

Един от най-големите плюсове на фолиото е издръжливостта му. То може да остане в отлично състояние между 5 и 8 години докато лепилото или цветовете не започнат да отслабнат. При боята този период е доста по-кратък.

Ако сте решили да фолирате автомобила си, може да бъдете сигурни, че няма да има щети дори и при често посещение на автомивка. А ако все пак се стигне до такъв момент, знайте, че смяната на малка част от наранено фолио е лесна и се случва бързо.