Защо двигателите с вътрешно горене трудно ще заместят електрическите?

carassist.bg

Все повече се говори за това, че моментът, в който двигателите с вътрешно горене ще бъдат заменени изцяло с електрически! Замърсяването на въздуха е една силно наболяла тема за нашата планета и рестрикциите, които се налагат, все повече сочат към края на използването на петрол за придвижване и замяната му с тока. Но колко близко сме всъщност до тази промяна?

Има много въпроси, които все още нямат отговор относно тази голяма промяна. Как ще зарежда всеки човек своя електро автомобил? Кабелите ще висят от балконите на всеки апартамент през нощта, за да можем сутринта да тръгнем за работа? Как ще издържаме на дълъг път без да спираме за няколко часа, в които колата да се зареди? Какво ще правим, ако батерията на автомобила „падне“ в задръстване?

Това са някои от най-трудните за отговор въпроси, на които дори и най-големите фенове на електромобилите трудно биха могли да дадат отговор. Нека вземем за пример една развита западна държава като Германия. Дори те имат проблеми със създаването на достатъчно станции за зареждане, които да обслужат цялото население на страната. Наскоро дори транспортният им министър поиска отсрочка за това, тъй като не успява да се справи с проблема. А какво да кажем за „силно“ развитите държави като България? Колко време ще отнеме на страните в Източна Европа, които във всяко отношение са с няколко десетилетия назад от западните си съседи? Да не говорим, че в „нашата“ част на континента е голямо забавление и момент на въздишка, когато срещнем електрически автомобил по пътищата ни.

Автомобилните производители и управляващите все повече говорят за премахването на ДВГ, но истината е, че човечеството все още не е готово за тази голяма стъпка. Стъпка, която би променила до голяма степен качеството на живот на Земята. Нужна е голяма промяна. Нужно е изграждането на изключително много станции за зареждане. Нужна е промяна в инфраструктурата на всяка една държава, на всеки един град.  

Истината е, че човекът има нужда от подобна промяна. Но още по-голямата истина е, че сме доста далеч от тази гигантска промяна. Ще трябва доста време да мине още преди да видим целият свят да се движи на ток. За сега можем да бъдем сигурни, че ДВГ са доста далеч от това да бъдат премахнати.