Двигателя с вътрешно горене няма как да си отиде толкова лесно

carassist.bg

Идва ли моментът, в който ще заменим двигателя с вътрешно горене с автомобил, който се придвижва изцяло на ток? Ще висят ли кабели от всеки балкон в блока ни? Ще можем ли да си го позволим? Как ще пътуваме на дълги разстояния? Колко време ще прекарваме на станции за зареждане?

Всеки човек, който подкрепя автомобилите на ток, би се замислил, когато прочете тези няколко въпроса. Германия бе една от първите държави, която подкрепи изцяло подмяната на вида гориво за задвижване на колите, но сега те не могат да „отворят“ достатъчно станции за зареждане на автомобили. Стигна се дори до момент, в който тогавашният транспортен министър изиска отсрочка в пълното премахване на двигателите с вътрешно горене. А какво остава за нашата държава, където редовно можем да видим някой стар автомобил да паркира на станция за зареждане на електромобил само, защото там е имало свободно място?

 

За това можем да кажем, че колкото и полезни качества да имат електромобилите, колкото и да ни се иска да предпазим околната среда, просто още не сме готови да сменим ДВГ с коли, задвижвани на ток. В държава като нашата електромобилите все още изглеждат като нещо недостижимо, блян. Не само ние, а целият свят трябва още доста време да прекара „ръка за ръка“ с ДВГ преди да стигнем до използването само и единствено на ток.