Тайната, с която Porsche прави своите керамични спирачки

carassist.bg

В тази статия на “CarAssist” ще споделим с читателите как Porsche успява да направи своите Ceramic Composite Break. Този процес е дълъг и всички дребни детайли се изпипват с максимална точност, за да се получи перфектният продукт.

Карбоно-керамичните дискове на Porsche са вече добре познати на автомобилната общност. Предимствата им са  свързани с това, че те са много по-леки и много по-устойчиви на износване от стандартните дискове. Но как Porsche успяват да създадат толкова успешен продукт?

Първата стъпка за изработката на Ceramic Composite Break са малки черни люспи от чист въглерод, които имат специално покритие. Те биват нарязани на парченца с дължина точно 9 милиметра. Следва поставянето им в калъп заедно с други съставки, които от Porsche пазят в тайна, и се пресоват. Поредната стъпка включва печене под налягане при температура от 200 градуса по Целзий. Това е и моментът, в който изделието започва да наподобява спирачен диск, но все още е далеч от това да бъде завършен.

Следващата стъпка е поставянето в азотна среда при температура от 900 градуса по Целзий. Тук идва моментът за пробиването на отвори с цел вентилация и отвеждане на водата. Това е и моментът за третиране със силиций. При формирането на въглеродния диск се образуват милиони микроскопични капиляри, които силицият ги абсорбира. Последното действие включва печене при 1400 градуса по Целзий. Тук силицият реагира с въглеродните влакна и така от Porsche създават своите Ceramic Composite Break.