Коя е най-скъпата частна автомобилна писта?

carassist.bg

Япония е една от държавите, която в света на автомобилизма, е позната с отличните си изпълнения в създаването на коли. Може би за никого не е изненада, че именно в Страната на изгряващото слънце се намира най-скъпата частна писта в света.

На около час път от столицата Токио се намира град Минамибосо. Именно там е изградено и съоръжението, което е оценено на над 1 000 000 000 долара. То носи името Magarigawa Club, а от YouTube канала Effspot ни показват как точно изглежда тази писта.

Комплексът е изключително луксозен, като разполага, освен със свръхмодерната писта,  с вили, които гостите могат да наемат, ресторанти, басейни, детски площадки, бензиностанция, парк за кучета и много други удобства. Един от най-интересните факти е, че комплексът, който все още се изгражда, но е в своята финална фаза, е издълбан в хълмове. Съоръжението предлага спираща дъха гледка към планината Фуджи и Токийския залив.

Членството за Magarigawa Club е с 50 свободни места, като цената е 235 000 долара. В тази сума е включена безплатна поддръжка и съхранение за Вашия автомобил, модерна инфраструктура и достъп до пистата. Тя е създадена по специален проект от архитекта Карстен Тилке – човекът, проектирал пистата за Формула 1 в Саудитска Арабия.

Архитектурният проект е реализиран от германската компания Tilke Engineers & Architects. Все още комплексът е в процес на завършване, но се очаква да бъде официално открит преди края на 2023 година. Мнозина специалисти определят съоръжението като впечатляващо и дори едно от най-сложните в света на моторните спортове.

Общата дължина на трасето 3,8 км. В него са включени технически участъци, 22 завоя и два скоростни участъка – всеки по 800 метра.

Вилната зона също не е за подценяване. Всеки гост може да се наслади на огромна всекидневна, кухня, трапезария, бани и други. Автомобилите пък са прибрани в специализирани гаражи с контрол на климата. Там те ще получат най-добрата поддръжка от механиците на Magarigawa Club.