Край! „Audi” спира разработването на ДВГ!

CarAssist.bg

Немският гигант в автомобилостроенето Audi повече няма да разработва класически бензинови и дизелови двигатели от ново поколение. Новината „долетя” директно от Германия по-рано този месец, като за нея съобщи изпълнителният директор Маркус Дюсман.

Дюсман говори специално за изданието „Automobilewoche” и допълни още, че компанията продължава усъвършенстването на моторите, създадени и използвани до този момент. По този начин ще се цели те да отговарят на стандартите за новите екологични норми, които бяха приети от Европейския съюз. Директорът сподели още, че ще бъде изключително трудно именно тези двигатели да отговарят на изискванията за „Евро-7”, който ще влезе в сила на Стария континент от 2025 година.

Изпълнителният директор не пропусна да отбележи възмущението си от това, че новите норми на Европейския съюз няма да бъдат до такава голяма степен от полза, за каквато говорят в Брюксел. Също така разходите на автомобилните компании ще се увеличат драстично заради модернизирането на самите двигатели.

Поради факта, че повече няма да бъдат разработвани нови бензинови и дизелови двигатели, най-големият мотор на немската фирма ще остане 6,0-литровият W12. Към момента той се поставя на топ-версията на седана А8, като това ще продължи и за напред. След края на жизнения цикъл на модела обаче този мотор ще остане завинаги в историята. Доста по-рано от „Audi” ще трябва да прекратят и използването на V10, който в момента се използва за модела R8, както и за Lamborghini Huracan.