Porsche инвестира в синтетични горива

carassist.bg

Времето, в което двигателите с вътрешно горене ще бъдат спрени от производство, е все по-близо. Между 2030 г. и 2035 г. се очаква Европа напълно да забрани ДВГ. От Porsche изглежда, че не са на това мнение, тъй като целят да запазят бензиновия си двигател възможно най-дълго и той да носи удоволствие на всичките му „фенове“. Да, Porsche вече има свой електрически автомобил, който също се радва на голяма популярност. В тази статия ние от „CarAssist” обаче ще поговорим за желанието на Porsche, а именно запазване на ДВГ и за в бъдеще.

Наскоро от Porsche споделиха за съвместен проект с компанията HIF Global LLC. В него немският гигант е инвестирал 75 милиона долара, а целта е създаването на синтетично гориво, което да не отделя малко, дори никакви вредни емисии. Производството ще започне в завода на HIF Global LLC в Пунта Аренас, Чили.

Тестовете на новото гориво ще бъдат правени както на състезателните модели, така и на тези, които се ползват от обикновения човек.

Това, което може да доведе до някакъв вид пречка на развитието на това гориво е, че то отделя, макар и минимално количество, вредни емисии. Разбира се, те са в пъти по-малко от тези, които конвенционалните горива отделят. Но това, което е най-важното, е, че производството на синтетично гориво изисква солидно количество водород и въглероден диоксид. Това от своя страна ще значи, че колкото повече синтетично гориво се произвежда, толкова повече ще се намали количеството въглероден диоксид във въздуха.

Според немския производител синтетичното гориво ще съдържа 85% по-малко вредни емисии от конвенционалното гориво. А ако сравним какво е нужно за създаването на една батерия за електромобил и какво е нужно за синтетичното гориво, то може да се окаже, че именно инвестицията на Porsche ще създаде най-пречистените и „зелени“ автомобили.