Промяната е все по-близко ...

carassist.bg

Последното решение, което бе взето от Европейския съюз, е, че след 2035 година няма повече да се регистрират коли, които не са климатично неутрални. Немското издание „Дойче Веле“ отговаря на най-важните въпроси, които са свързани със собствениците на дизелови и бензинови автомобили.

Европейският съюз и Европейският парламент взеха важно решение на последното си заседание. То гласи, че след 2035 година няма да бъдат допускани за регистрация коли, които не са климатично неутрални, или иначе казано – такива, които отделят вредни емисии в природата. Това предложение бе дадено още през юни месец, а през този месец бе официално гласувано.

Това ли ще бъде окончателният край на автомобилите с вътрешно горене?

Френският евродепутат Паскал Канфин, който е начело на Комисията по околната среда на Европейския парламент каза: Целта, която си бяхме поставили, вече е окончателно потвърдена. След 2035 година ще имаме 100% превозни средства с нулеви емисии.

Все пак решението ще бъде преразгледано след 4 години – през 2026 година. За този период от време Европейската комисия ще проучи и възможността за използването на E-Fuels. Това са горивата, които се произвеждат главно от вода и въглероден диоксид. Именно те остават като „спасителен пояс“ за всички двигатели с вътрешно горене.

Подобен компромис лесно може да бъде отхвърлен, като е достатъчно някои правителства или парламентарни групи са против. В подобни случаи обаче често се намира подкрепящо мнозинство и според изданието, именно това може да наклони везните към възможността за използването на E-Fuels.

Ще мога ли да карам стария си автомобил и след 2035 г.?

Решението на ЕС е, че правилото ще важи само за автомобили, които са закупени като нови. Това значи, че ще може да използваме старите си автомобили. Планът е такъв, че да не засяга кола, която вече веднъж е била регистрирана.

Също така няма план и за забраната за препродажба на автомобили, които са с двигатели с вътрешно горене. Това, което може да се случи евентуално, е тези коли да завишат драстично цените си.

Задължени ли ще бъдем да си купуваме електрически автомобили?

Покупката на електрически автомобил винаги би била добра инвестиция. В последните месеци се заговори, че ще бъде много скъпо да се движим на ток заради скока в цената на електричеството. Цените на бензина и дизела обаче също не „изостават“ и завишават цената си. В крайна сметка кой вид придвижване ще бъде по-скъп няма да се определя само от горивото. В това число ще влизат и разходи за ремонт, застраховки, прегледи, гуми и много други.

Има ли изградена добра инфраструктура в Германия?

Това е едно от най-честите питания в Германия. Тук „Дойче Веле“ твърди, че страната е доста далеч от това да е удобна само за електромобили. До 1 септември 2022 година в страната са били достъпни едва 70 000 станции за зареждане. А ако Германия не е готова за използването на елетромобили, то къде сме ние?